Klaprozen voor Vrede

Palestijnse Circus School

PSS_Logo

”Stoelen voor een circusschool in Palestina” is een ander project van Anita, in het teken van vrede. Na haar bezoek aan Palestina was het haar droom ervoor te zorgen dat kinderen weer kind kunnen zijn. Daar wou ze voor gaan en het zou niet bij het stoelenproject blijven. Anita‘s spirit en gedrevenheid, haar ongelooflijke inzet en die van haar grote en hechte vriendenkring, haar vredesovertuiging en vredeswil begeesterden al duizenden mensen en liggen mee aan de start en leefbaarheid van de Palestijnse Circusschool. Om dit mooie project van Anita meer draagkracht te geven, besloot vzw Klaprozen voor Vrede, om naast de grote klaprozen voor Apopo ook kleine klaprozen te creëren en te verkopen ten voordele van de Palestijnse Circusschool. Keramiste Diana Wynants maakte de eerste ontwerpen voor de kleine roosjes.

Waarom een circusschool in Palestina?

In Palestina hadden kinderen, behalve op tv, nog nooit een circus gezien. Ieder kind moet kansen krijgen om te spelen en te experimenteren in een veilige omgeving. Op een uncicycle of een rola bola balanceren, hoog in de lucht in een touw kruipen, acrobatische sprongen maken; een positieve uitdaging die de concentratie versterkt en het zelfvertrouwen stimuleert.


 
Palestijnse kinderen en jongeren worden dagelijks geconfronteerd met de kwalijke gevolgen van de bezetting: geweld, intimidatie, arrestaties en armoede. Daarom kan circus er zo een belangrijke rol spelen. In de circusschool vangt men de frustraties, agressie en hopeloosheid op en wordt aangeleerd hoe op een constructieve manier emoties te verwerken. De waarden die in de circuslessen centraal staan zijn: samenwerking, vertrouwen en waardigheid. Via het circus worden de jongeren uit de uitzichtloosheid getild en gaat er een hele nieuwe wereld open. Shadi en Jessika, Anita’s metekind, willen met hun “Circus behind the wall” kinderen en jongeren laten dromen en bouwen aan een positieve toekomst. Momenteel werken ze in Ramallah, Jenin, Hebron en in verschillende vluchtelingenkampen. Ze dromen ervan om met de circusschool ook in Gaza jongeren te helpen hun traumatische ervaringen te verwerken.

Besteding fondsen: aankoop van circusmaterialen , onkosten voor het vervoer van de kinderen , het vervoer van het materiaal en installaties , de organisatiekost van het jaarlijks zomerfestival en -tournee op de westelijke Jordaanoever.

Comments are closed.